11 ok a magnézium pótlásra

Közzétéve: 2018. 01. 13.


Gyakran látom a fájdalmas arcot és/vagy hallom a sziszegést az óráimon, ha begörcsöl egy-egy izom. Ilyenkor nehéz folytatni az edzést. A sport pontosan egy olyan tevékenység, mely megnöveli a magnézium mennyiségének az igényét. Néhány tünet utalhat korai stádiumban lévő magnézium hiányra, ilyen az émelygés, étvágytalanság, hányinger, mely az edzésen vagy az edzés után lephet fel. Íme 11 ok a magnézium pótlásra:

1. Csökkenti az izom-görcsöt

2. Rendezi a szív ritmust
3. Nyugtatja az idegeket
4. Csökkenti a szorongást
5. Csökkenti a depresszió mértékét
6. Csökkenti a vérnyomást (mivel rugalmasabbá teszi az érfalakat)
7. Jótékonyan hat az asztma ellen
8. Csökkenti a migrén kialakulásának esélyét
9. Memóriajavító
10. Segít megelőzni a csontritkulás

11. Jó hatással van a fasciákra is:) A fasciákról itt olvashatsz.

 

Erőteljes szellemi vagy fizikai megterhelés, csontritkulás esetén kifejezetten ajánlják kálcium szedése mellé, de fontos tudni, hogy a magnézium a kalcium felszívódását gátolja, így érdemes nem egyszerre bevenni a két ásványi anyag pótlására alkalmas készítményt. (Ugyanez igaz a vas pótló készítményekre is)

Átlagos napi igényünk 300 mg körül van, ebben nincs benne a stressz vagy a fizikai megterheléssel járó testmozgás sem, vagyis legalább ezeken a napokon vegyünk többet magunkhoz.
És akkor jön a kérdés „milyen magnéziumot fogyasszak?”
Fontos tudni hogy bizonyos magnéziumsók rosszul szívódnak. Így érdemes olyan készítményt keresni, melyben magnézium-citrát van és lehet mellé párosítani B6 vitamint is.

Hogy Neked mennyi a magnéziumigényed, itt kiszámolhatod!

Magnéziumhiány tünetei közé tartozik még, az ingerlékenység, az izomgörcs, szívproblémák, csont és fog problémák, inzulinrezisztencia, egyéb hormonproblémák.

Ha táplálkozással szeretnéd bevinni a megfelelő mennyiséget, akkor egyél sok zöld, minél zöldebb zöldséget, magvakat, hüvelyeseket és teljes kiőrlésű gabonákat, már ha ehetsz glutént.

Mindig nézd meg milyen formátumban van a termékben és igyekezz folyékony, vagy por formátumút választani, hiszen ezek a legjobban hasznosuló formátumok. Én személy szerint a DM -ben kapható magnézium citrát port és a Magnézium+kálium sticket váltogatom, de sokáig szedtem a Magnosolv készítményt is.

Egyre figyelj!

Ne egyszerre vegyél be nagy adagot, amig hozzá nem szoksz, mert nagy mennyiségű vizet kötnek magukhoz, így hasmenést okozhat.
Azt javaslom, fokozatosan szokj hozzá, mint minden máshoz az életben!

képek forrása itt