“azt mondták a bodyART olyan, mint a jóga.”

Közzétéve: 2017. 07. 18.


A ma reggel margójára…”azt mondták a bodyART olyan, mint a jóga.”

Sajnos találkoztam már olyan jóga oktatókkal, akik hallani sem akarják azt a szót, hogy bodyART, pedig fogalmuk sincs mi is ez. Az ok nagyon egyszerű, azt gondolják, hogy a bodyART ellopta, amit a jóga ősidők óta alkalmaz.

Ebből kifolyólag sok vendég is úgy érkezik az órára, hogy kipróbálja, mert ez olyan, mint a jóga…Van, aki emiatt negatívan csalódik vagy éppen ellenkezőleg.
Tudd a bodyART nem olyan mint a jóga!
A bodyART felhasznál jóga gyakorlatokat, de azt egy teljesen más rendszerbe illeszti. A tradicionális kínai orvoslás elvrendszerét is felhasználja. Mozgásrendszerével elérhetők és stimulálhatók a meridiánok is, ezáltal biztosítja az energiaáramlást.
A mozgás/mozgássorok ritmusát a be- és kilégzés ritmusa határozza meg.
Az edzések felépítése rendkívül preventív, a fokozatos terhelés elveinek tökéletesen eleget tesz. Éppen ezért, nem vár el tőled egy lunge-ot merev csípőhorpasszal.
Cserébe, a keringést felkészíti a funkcionális bemelegítéssel, ahol az első óráján lévő Vendég gyakran körbe körbe néz a többieken, kétségbeesetten néz az órára és kezdi érezni…hogy ez bizony messze van a jógától.
A gyakorlatok egy könnyebb verziójával indítunk, amire fokozatosan építkezünk, lehetőséget adva így mindenféle állóképességű Vendégnek a gyakorlatok teljesítésére. Aki kihívást keres az edzéseiben, teljesen nyugodt lehet afelől, hogy egy bodyART tréningen megkapja. 🙂

A jóga ősi, tökéletesen kiforrott rendszer, és van, akinek erre van szüksége. A bodyART nem akarja ezt kiváltani!
A bodyART egy eszköz nélkül végzett funkcionális tréning, melyben olyan mozgások vannak, amilyenek a hétköznapjainkban is előfordulnak.
Gyakran ráhúzzák a funkcionális jelzőt ma mindenre, mert ezzel jól ellehet adni egy-egy újnak gondolt mozgás vagy edzésmódszert, vagy egy eszközt, ami a funkcionalitást segíti elő. Pedig a valós életben kevés olyan szituáció adódik, ahol egy fittball-on térdepelve kell karhajlítás-nyújtást végezni. 🙂
Vagy egy puha, instabil felületen percekre megállni, egy lábon.
Ezzel szemben azonban szükséges mozgatni a gerinc minden képletét csigolyáról csigolyára, a fejtől a keresztcsontig, forgatni a törzset, csavarva jobbra vagy balra és közben erőt kifejteni. Egy szerencsétlen helyzetben megcsúszhat a cipőnk talpa a bevásárlóközpontban, vagy épp az autóból való kiszállás során, és ez egy stabil, kemény talaj… ha nem vagyunk résen, valamint rugalmatlan az izomzatunk csúnya szakadások, zúzódások köthetnek minket ágyhoz vagy gipszhez.
Úgyhogy engedjük el a jóga témakörét és ne hasonlítsuk egymáshoz a kettőt.
A Pepsit sem hasonlítjuk a CocaCola-hoz vagy a Niveát a DOVE-hoz.
Így elkerülhetők a fölösleges csalódások, és megnyílhatunk az új felé.
A bodyART a YIN és YANG elvét alkalmazza, ami nem a spiritualitás netovábbját, hanem a polaritást jelöli. Így, ha egy gyakorlatot megcsinálsz jobbra, megcsinálod balra is, ha kilépsz előre kilépsz hátra is, ha dolgozol fent, dolgozol lent is, ha van erő van lágyság, ha van dinamika van statika. Szóval nem kell túlmisztifikálni!
Ha kíváncsivá tettelek, várlak szeretettel az óráimon. Az órarendet itt találod!

Helyszínek.

Ne ítélj! Lélegezz, nyílj meg és izzadj!